Publikacije u izdanju
Udruženja "Dr Jovan Tucakov" Sokobanja
i DO Film Publik Art iz Niša

LEKOVITO, AROMATIČNO I ZAČINSKO BILJE
U KOMERCIJALNOJ UPOTREBI
priredila dipl. ing. Milica Buha
Ovaj priručnik je namenjen svakom ko želi da započne
posao sa lekovitim biljem, bilo kao osnovni izvor zarade
ili dodatni posao. Daje osnove za procenu ulaganja
i mogućnosti zarade, potrebnu opremu i neophodne uslove,
zakonsku regulativu i adrese gde se može detaljnije obavestiti,
adrese najvećih otkupljivača i prerađivača i
niz drugih veoma korisnih saveta za početnike. Nastao je
kao rezultat predavanja tokom obuke uzgajivača
i sakupljača lekovitog i aromatičnog bilja.

dipl. ing. Čedomir Nikolić
KONTROLA I SERTIFIKACIJA
LEKOVITOG I
AROMATIČNOG BILJA
Veoma koristan priručnik za sve one koji se bave ili nameravaju da se bave organskom proizvodnjom lekovitog i aromatičnog bilja. Cilj ove publikacije je da sve zainteresovane uputi u procese kontrole i sertifikacije proizvodnje i prerade lekovitog bilja. Sadržaj publikacije bogato je ilustrovan, a posebnu vrednost predstavljaju PRIMERI IZ PRAKSE, koji na veoma jednostavan i lak način ilustruju ove procese.

SADRŽAJ KNJIGE MOŽETE PREUZETI OVDE

Dr Vlastimir T. Stamenković
Dr Dragan T. Veličković
PRERADA
LEKOVITOG BILJA
Ovaj priručnik je nastao kao težnja Udruženja za lekovito bilje "Dr Jovan Tucakov" da kontinuiranim izlaskom publikacija doprinese što boljoj edukaciji sakupljača, proizvođača i prerađivača lekovitog bilja, pa je i on u toj funkciji. U knjizi su detaljno opisani procesi primarne prerade LAB - sušenje i mehanička prerada i više faze prerade - destilacija etarskih ulja i ekstrakcija. Sadržaj je obogaćen kratkim izvodom iz tehnologije gajenja LAB i uputstvima za prihranu i zaštitu prirodnim sredstvima, bogato ilustrovan.

SADRŽAJ KNJIGE MOŽETE PREUZETI OVDE
dipl. ing. Kire Stojčevski
PRIRUČNIK ZA GAJENJE
LEKOVITOG I
AROMATIČNOG BILJA
Veoma koristan priručnik za sve one koji se bave uzgojem lekovitog bilja ili to nameravaju da započnu. Sadrži detaljna uputstva za uzgoj 43 biljne vrste pogodne za gajenje u Srbiji, posebno na područjima jugoistočne Srbije. Pored toga sadrži i detaljna uputstva za preradu, sušenje i čuvanje lekovitih biljaka, kao i uputstva za rad sa otrovnim biljem. Bogato ilustrovan crtežima i fotografijama u boji. Uz priručnik je dat i adresar otkupljivača.
Dr Novica Ranđelović
mr. Danijela Avramović
PRIRUČNIK O
LEKOVITIM BILJKAMA
Koristan priručnik za sve one koji se bave prikupljanjem samoniklog lekovitog bilja, naročito za berače na području jugoistočne Srbije. Obrađuje 77 vrsta koje prate crteži i fotografije u boji. U delu o načinu branja i daljem tretiranju su date detaljne instrukcije o načinu i vremenu berbe, sušenju i skladiranju, što je vrlo bitno za kvalitet biljnih sirovina. Akcenat je stavljen na aštitu i racionalno korišćenje lekovitih biljaka, stepen ugroženosti pojedinih biljnih vrsta i prporuke o prikupljaju u skladu sa važećim normativnim aktima. Uz priručnik je dat i adresar otkupljivača.