PROGRAM EDUKACIJE BILJOBERA
U OKVIRU MANIFESTACIJE
"DANI SV.JOVANA BILJOBERA"
OD 4 - 7. JULA 2011. U SOKOBANJI

Od 04. do 07. jula 2011. godine u Sokobanji je održan SEMINAR EDUKACIJA BILJOBERA NA TERENU, u okviru manifestacije "DANI SV.JOVANA BILJOBERA". Edukacija je održana na terenima planine Ozren - Oštra čuka, planine Devica - okolina sela Jezero, planine Rtanj i Sokobanje. Na seminaru je učestvovalo 46 polaznika. Seminar su predvodili predavači Dr Vlastimir Stamenković i Dr Novica Ranđelović, u saradnji sa Mr. Danijelom Avramović i dipl. ing. Kiretom Stojčevskim.
Udruženje za lekovito bilje "Dr Jovan Tucakov" već 18 godina organizuje Manifestaciju Dani Sv. Jovana Biljobera u Sokobanji. Ovogodišnji program obogaćen je edukativnim seminarom za članove Udruženja kao i za one koji vole zdrav život i posete planinama.

POKROVITELJ MANIFESTACIJE

SPONZOR MANIFESTACIJE
4. JUL, lokacija: planina OZREN - OŠTRA ČUKA


Celodnevni izlet polaznika na Ozren organizovan je u saradnji sa planinarima, koji su predvodili uspon na Oštru čuku, tokom koga su, po uputstvima profesora, studenata i iskusnih berača sakupljali lekovito bilje. U podnožju je organizovana učionica u prirodi, održano predavanje o sakupljanju biljaka i napravljen zajednički izložbeni pano, kako bi polaznici utvrdili stečeno znanje. Uveče je u amfiteatru u centru Banje održana promocija knjige "Priručnik o lekovitim biljkama".


5. JUL, lokacija: planina DEVICA - selo JEZERO


Celodnevni izlet na Devicu započeo je posetom selu Jezero, odakle su polaznici u pratnji domaćina i pod rukovodstvom profesora, studenata i iskusnih berača iz sela sakupljali lekovito bilje u okolini. U seoskoj školi je organizovano predavanje o lekovitom bilju ovoga kraja i prikazani dokumentarni filmovi snimljeni na okolnim terenima. Napravljen je zajednički izložbeni pano, kako bi polaznici utvrdili stečeno znanje. Uveče je u amfiteatru u centru Banje održano predavanje o ugroženim vrstama i neophodnosti zaštite prirodnih resursa.


6. JUL, lokacija: SOKOBANJA - obilazak plantaže lekovitog bilja i firme "Adonis"


Treći dan edukacije posvećen je plantažiranju i preradi lekovitog bilja. Polaznici su obišli plantažu belog sleza, gde su predavači na samom terenu održali predavanje o plantažiranju. Nakon toga obišli su firmu "Adonis", gde su se upoznali sa kompletnim procesom prerade lekovitog bilja od sirovine do gotovog pakovanja, spremnog za plasman. Uveče je u amfiteatru u centru Banje održano predavanje o mogućnostima i potrebi plantažiranja, kao i o sušenju u sušarama.
7. JUL, lokacija: RTANJ - Dan Sv. Jovana Biljobera


Četvrtog dana kamp je organizovan na Rtnju. Polaznici su u pratnji stručnjaka brali lekovito bilje ovog terena, a neki su otišli čak do samog vrha. U kampu je organizovano test-takmičenje u prepoznavanju sakupljenih biljnih vrsta i takmičenje u pletenju ivandanjskih venčića od sakupljenog bilja. Uveče je u amfiteatru u centru Banje organizovana svečanost, svi polaznici su dobili sertifikat, a pobednici takmičenja diplome i pehare.Specijalni gosti završnog dana seminara bili su članovi USAID Agro Biznis Projekta, na čelu sa gospodinom Luom Faroom.