LEKOVITE VRSTE

foto: Forest & Kim StarrBABIN ZUB (Tribulus terrestris)

Biljka iz familije Zygophyllaceae, rasprostranjena u sušnim i suptropskim predelima južne Evrope (i na Balkanu), Azije i Severne Amerike. U kineskoj i indijskoj tradicionalnoj medicini smatra se za stimulans muškog polnog nagona. Od 1970-tih godina, sovjetski bodibilderi su promovisali upotrebu i na Zapadu. U kontrolisanim eksperimentima potvrdeno je znacajno dejstvo tinkture biljke na nivo testosterona kod malih životinja, ali samo zanemarljivo, potpuno u okviru standardnih vrednosti, povecanje hormonalnog nivoa kod ljudi.

Babin zub je zeljasta višegodišnja biljka snažnog korena koja u hladnijim klimatskim uslovima (pa i kod nas) raste kao jednogodišnja. Gusto se grana iz busena, formirajući žbun prečnika i do 1m. Grane su obično polegle, dužine 10-60 cm, mada u hladovini mogu rasti i uspravno. Listovi su parno perasto složeni, sa liskama dugim oko 6 mm. Cvetne krunice su prečnika 4-10 mm, sastavljene su od 5 latica najčešće limun-žute boje. Nedelju dana nakon cvetanja formira se plod koji se lako raspada na 4-5 čaura, svaka sa 2-3 oštre bodlje duge i do 10 mm. Upadljivo podsećaju na rogove, pa ovu biljku u nekim zemljama zovu i "đavolja trava", "volivski rogovi", "kozje glave" i sl. Bodlje su dovoljno oštre da probuše gumu na biciklu ili izazovu ozbiljnu povredu na bosom stopalu!

Prikuplja se nadzemni deo biljke (herba).

foto: Forest & Kim Starr Među aktivnim materijama preovlađuju saponini (tribusaponin). Osim toga, u sebi sadrži alkaloide, flavonoide i tanine. Listovi su bogati vitaminom C. S hemijske tačke gledišta tribusaponin predstavlja smesu steroidnih saponina: diosgenin, trilin, dioscin, gracilin, protodioscin, ruskogenin i dr. Upravo steroidni saponini uslovljavaju veoma širok spektar bioloških aktivnosti biljke. Detaljnije proučavanje pokazalo je da se primetno povećava nivo nekih hormona, koji utiču na mušku reproduktivnu funkciju, jačanje libida, poboljšanje imuniteta i veliku izdržljivost. Takođe, ovi saponini povećavaju sposobnost ženskog organizma za samostostalno izlučivanje hormona i uspostavljaju njihov normalan nivo. Za razliku od hemijski sintetizovanih hormona, preparati iz ove biljke ne narušavaju hormonski balans organizma, ne koče samostalno izlučivanje iz organizma hormona i nemaju nus pojave.

Još u davna vremena biljka je korišćena kod uroloških infekcija, otoka, ascitisa, za regulisanje metabolizma i kao lekovito sredstvo kod različitih bolesti. Preparati od Babinog zuba koriste se u narodnoj medicini zemalja jugo-istocne Azije nekoliko vekova unazad. Istočna medicina smatra da je biljka sposobna da stimuliše polnu funkciju kod muškaraca, jača srčani mišić i snižava nivo holesterola, što je važno kod arteroskleroze. U Vjetnamu je veoma popularni kao sredstvo za neplodnost i impotenciju.

Biološki aktivne materije Babinog zuba snižavaju nivo lipida i stimulišu kardio-vaskularni sistem. Tribusaponin snižava sadržaj holesterola, sprečava zgrušavanje krvi i razvoj arteroskleroze. Pri tome ispoljava i umirujuće dejstvo. Ekstrakt iz Babinog zuba stimuliše sekreciju hipofize lutropina, dosledno stimuliše testosteron - reguliše stvaranje, povećava njegov nivo u krvi i ima značajan uticaj na metabolizam i poprečno prugaste mišice. Stimulisanjem sekrecije testosterona ekstrakt iz saponina ove biljke aktivno utiče na povećanje mišićne mase i snage mišića. Osim toga, smanjena peroksidaza usporava proces starenja.


USKORO JOŠ VRSTA!

nazad na LEKOVITE VRSTE    lekovite str. 1    lekovite str. 2    vrh strane