SAKUPLJANJE LEKOVITOG AROMATIČNOG I ZAČINSKOG BILJA
Prema knjizi PRIRUČNIK O LEKOVITIM BILJKAMA, Ranđelović, N., Avramović, D.

Da bi sakupljanje lekovitog bilja postao unosan posao prikupljene biljke moraju posle branja i primarne prerade zadržati sastav i kvalitet lekovitih i aromatičnih sastojaka. Samo tada će biti konkurentne na tržištu i biće moguće uspešno ih prodati. Zbog toga je za uspešnog berača neophodno poznavanje pravilnog branja biljaka, njihove primarne obrade i čuvanja do prodaje.

Alat za branje:

 • makaze ili nož
 • mali ašov
 • papirna ili pamučna vreća - plastične kese nisu preporučljive

  PODZEMNI DELOVI - koren (radix) i rizomi (rhizoma) jednogodišnjih biljaka sakupljaju se na kraju vegetacije, u jesen, dok se podzemni delovi višegodišnjih biljaka sakupljaju i u jesen i u proleće. Po vađenju iz zemlje dobro se operu i odmah suše, u toploj prostoriji ili na jakom suncu. Ne smeju imati ostataka korenove glave ili plesnivih delova. Osušeni biljni delovi pri lomljenju moraju da pucaju. Pakuju se u jutane vreće ili polu-slamarice i do prodaje čuvaju u suvim i hladnim prostorijama.

  NADZEMNI DELOVI (herba) - stablo (caulus) i listovi (folium) sakupljaju se dok su još mladi i sočni, uglavnom pre ili tokom cvetanja, zajedno sa cvetom. Sakupljaju se po suvom vremenu, najbolje u periodu 10 - 11 i 14 - 15 sati. Biljke ne treba brati do same zemlje, jer su donji delivi drvenasti. Listovi se beru bez lisne drške. Svi ubrani delovi biljke bi trebalo da budu sveži. Raprostiru se u hladovini na lese (drvene ili platnene) u tankom sloju i povremeno okreću. Sirovina po sušenju mora zadržati zelenu boju. Pakuje se u papirne ili platnene džakove i skladišti na suvom i hladnom mestu.

  CVETOVI (flos) se sakupljaju kada su u punom cvatu, po lepom vremenu, aromatični pre izgrevanja sunca, a nearomatične oko podneva, kada se osuše od rose. Sušenje se obavlja brzo po branju, u hladovini, u što tanjem sloju, na podlozi od hartije, platna, drveta, mreže... Po sušenju cvetovi moraju zadržati prirodnu boju. Pakuju se u papirne vreće i čuvaju na suvom i hladnom mestu.

  PLODOVI (fructus) i SEME (semen) sakupljaju su potpuno zreli. Suše se u što tanjem sloju u sušari ili na tavanu. Po sušenju moraju zadržati prirodnu boju. Pre sušenja treba odstraniti trule i oštećene plodove, delove grana i ostale nečistoće. Pakuju se u papirne vreće (sem ploda crvenog gloga, korijandera, komorača ili kleke, koji se pakuju u jutane vreće ili slamarice. Sve rečeno važi i za seme.

  KORA (cortex) se skida rano u proleće, jer se u to vreme lako odvaja od drveta. Skida se samo zdrava, glatka, mlada i živa kora sa mladih grana. Ispucala, stara i mrtva kora nema lekovita svojstva. Kora se odmah seče na sitnije delove, suši i pakuje u kese od hartije.

  Važno je pri branju, sušenju i čuvanju odvojiti aromatične biljke intenzivnog mirisa od ostalih, kako i ove druge ne bi poprimile njihov intenzivni miris.

  Takođe je neophodno pri sakuplanju 1/3 jedinki ostavi na staništu radi dalje reprodukcije, a kod sakupljanja podzemnih delova odseći korenovu glavu i vratiti je u zemlju, kako bi se sledeće godine iz nje razvila nova biljka. Očuvanju biljnog fonda u velikoj meri doprinosi i organizovani uzgoj.